Oppaat

Apteekkialan opas työpaikan poissaolotilanteisiin

Opas sisältää käytännön ohjeita ja esimerkkejä erilaisiin poissaolotilanteisiin. Opas on laadittu silmällä pitäen keskeisimpiä työntekijän poissaoloa koskevia määräyksiä huomioiden työehtosopimusten määräykset ja asiaan liittyvät lainsäännökset. Päivitetty 2017.

Tutustu tästä oppaaseen 

Apteekkien työaikaopas

Opas auttaa hyödyntämään Apteekkien työehtosopimusten mukaisia työaikavaihtoehtoja ja opastaa muissakin työehtosopimuksiin liittyvissä työaikakysymyksissä. Oppaassa käsitellään myös lisä- ja ylityön laskentaa esimerkein.

Tutustu tästä työaikaoppaaseen

Apteekkien vuosilomaopas

Oppaassa selvitetään keskeisimpiä alan vuosiloma- ja lomaltapaluurahamääräyksiä. Ne perustuvat lakiin ja alan työehtosopimuksiin. Oppaaseen on koottu jäsenneuvonnassa usein esiintyviä käytännön kysymyksiä. Opas on päivitetty 18.5.2021.

Tutustu tästä vuosilomaoppaaseen

Apteekin työympäristö ja ergonomia

Julkaisuun on koottu tietoa apteekin työympäristötekijöistä, kuten ääniympäristöstä, valaistuksesta, lämpöolosuhteista ja sisäilmasta, sekä ergonomiasta.

Oppaan digiversio avautuu tästä.

Tutustu tästä julkaisuun(pdf)

Työhyvinvointia apteekkeihin

Tämä opas on jatkoa apteekkialan työhyvinvointityölle, jota on yhteistyössä alan järjestöjen kanssa tehty jo vuosia. Oppaan toivotaan jäsentävän lukijalle työhyvinvoinnin monitahoista kokonaisuutta ja antavan konkreettisia keinoja oman työpaikan työhyvinvointityölle.

Työhyvinvointiopas on laadittu apteekin näkökulmasta ja se on tarkoitettu koko henkilökunnan käyttöön. Oppaassa käsitellään mm. työolosuhteita, työyhteisöä, ammatillista osaamista ja yksilön toimintakykyä.

Opas on laadittu yhteistyössä Apteekkien Työhyvinvointiryhmän kanssa ja se on Työturvallisuuskeskuksen julkaisema.

Oppaan digiversio avautuu tästä.

Lataa Tyohyvinvointia_apteekkeihin (PDF, 0.73 MB)

ICD-10 Tautiluokitus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut päivitetyn ICD-10-tautiluokituksen. Opas löytyy THL:n nettisivuilta www.thl.fi tai alla olevasta linkistä.

ICD-10-tautiluokitus on kansainvälinen, maailman terveysjärjestön (WHO) ylläpitämä kuolemansyitä, sairauksia, tapaturmia ja terveyspalveluiden käytön syitä kuvaava luokitus. Useat maat – Suomi mukaan lukien – ovat käyttäneet ICD-10:n paikallistettua versiota, johon on tehty paikallisiin olosuhteisiin sopivia, luokituksen käyttöä helpottavia täsmennyksiä tai poistoja. 

Tutustu tästä ICD-10-tautiluokituksiin