13.6.2018

Jäsentiedote 9/2018

1. Aptan työsuhdeneuvonta on kesätauolla kahden viikon ajan heinäkuussa
2. Apta siirtyy Yhteisen toimialaliiton jäsenliitoksi 1.1.2019 alkaen
3. Henkilöstöjohdon Päivillä jälleen runsas osallistujamäärä
4. Ennakkotieto: Henkilöstöjohdon Päivät 2019 järjestetään 16.-17.5.2019 Långvikissa, Kirkkonummella
5. Farmasialiitto järjestää luottamusmiehille webinaarin apteekkierän jaosta 11.9.
6. Varhainen tuki ja työhön paluun tukeminen
7. Työkykykoordinaattori apunasi työkykyä, varhaista tukea ja kuntoutusta koskevissa asioissa
8. Apta kouluttaa syksyllä poissaoloista ja palkanlaskennasta sekä työajoista ja työehtosopimusten työaikajärjestelmän hyödyntämisestä
9. Tutustu työelämään ja tienaa -palautekyselyn linkit

1. Aptan työsuhdeneuvonta on kesätauolla kahden viikon ajan heinäkuussa  

Toimistomme on kiinni 9.–22.7. välisen ajan (viikot 28–29). Tänä aikana saat apua moniin työsuhdepulmiin verkkosivuillamme olevasta Usein kysyttyjä kysymyksiä -osiosta. Apunasi toimivat myös oppaamme vuosilomista, poissaoloista sekä työajasta. 

Työntekijän laiminlyönteihin ja työsuhteen päättämistilanteisiin liittyvissä asioissa kannattaa tutustua myös varoituksen antamista koskeviin ohjeisiin ja irtisanomisen edellytyksiin. Näissä tilanteissa täytyy muistaa, että varoitus tulisi antaa kohtuullisessa ajassa laiminlyönnistä, eli tietenkin mahdollisimman pian tai muutaman viikon sisällä. Mikäli työsuhteen päättämiskynnys ylittyy, työsuhde tulee myös päättää kohtuullisen ajan kuluessa tapahtuneesta.  

On myös hyvä muistaa, että työsopimuksen purkaminen on työsopimuksen irtisanomista järeämpi vaihtoehto, ja siten työsopimuksen purkuun on oltava vakavammat perusteet kuin työsopimuksen irtisanomiseen. Purkaminen edellyttää aina erittäin painavaa syytä. Mikäli apteekissa tulee tilanne, jossa joudutaan miettimään työsuhteen päättämistä, ei asiassa kannata hätäillä. Purkamisen suorittamiseenkin on kuitenkin aikaa 14 vuorokautta purkuperusteen ilmaannuttua työnantajan tietoon. Purkamisesta voit lukea lisää täältä.  

Mikäli et saa vastausta yllä olevista linkeistä, ja ongelmasi on edelleen erityisen akuutti, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen info(at)apta.fi. Vastaamme mahdollisuuksiemme mukaan ja viimeistään lomalta palattuamme.  

Työsuhdeneuvontanumeromme on 09 1728 53.  

Kirsi on lomalla 9.7.-6.8. Lasse on lomalla 2.7.-21.7.

2. Apta siirtyy Yhteisen toimialaliiton jäsenliitoksi 1.1.2019 alkaen 

Apta siirtyy Yhteisen toimialaliiton (YTL) jäsenliitoksi 1.1.2019 alkaen ja samalla Aptan ja Kaupan liiton yhteistyö päättyy. Aptan toiminta säilyy ennallaan, ja toimitilat pysyvät samassa osoitteessa Eteläranta 10:ssä. Myös Suomen Apteekkariliitto ry siirtyy YTL:n yhteisöjäseneksi vuoden 2019 alusta. 

Yhteinen Toimialaliitto ry on Elinkeinoelämän keskusliiton toimialajärjestö, joka valvoo jäsentensä yhteisiä etuja elinkeinopoliittisissa asioissa, tekee työehtosopimuksia valvomillaan aloilla ja antaa neuvontaa työsuhdeasioissa. Apta on edelleen YTL:n alayhdistyksenä myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.  

YTL:ssä on neljä toimialaklusteria: hyvinvointi, logistiikka, tekstiilihuolto ja -palvelut sekä tuotanto ja jalostus. Näistä Apta sekä Apteekkariliitto kuuluvat hyvinvointiklusteriin. 

YTL on määritellyt strategiseksi tahtotilakseen profiloitua käynnissä olevaan toimialamurroksen ja Suomeen syntyvien uusien yhteenliittymien edistäjänä. YTL on toimialariippumaton ja sen tavoitteena on tarjota klustereille, yhdistyksille ja neuvottelukunnille uskottava vaihtoehto kansalliseen ja kansainväliseen edunvalvontaan ja vaikuttamiseen. YTL:n yhteyteen on rakentumassa liittoperhe, joka kokoaa yhteen erilaisia klustereita, klustereihin kuuluvia liittojäseniä sekä yhteisöjäseniä ja neuvottelukuntia. 

3. Henkilöstöjohdon Päivillä jälleen runsas osallistujamäärä 

Kiitokset teille kaikille Henkilöstöjohdon Päiviin osallistuneille. Tänäkin vuonna seminaariin osallistui yli 100 apteekkaria ja proviisoria.  Erityistä mielenkiintoa seminaaripäivien aikana herättivät apteekkialan ajankohtaiset asiat sekä Petri Rajaniemen esitys toimintaympäristön muutoksista, kasvusta ja kehittymisestä. Palautteen mukaan myös työsuhdeasiat, uutta tietosuoja-asetusta koskeva luento sekä vinkit ongelmien ratkaisemiseksi koettiin tärkeiksi ja ajankohtaisiksi.

4. Ennakkotieto: Henkilöstöjohdon Päivät 2019 järjestetään 16.-17.5.2019 Långvikissa, Kirkkonummella 

Apta järjestää kaksipäiväisen seminaarin myös ensi vuonna. Paikaksi valikoitui vielä toistamiseen kongressi -ja kylpylähotelli Långvikissa, Kirkkonummella. Seminaariajankohta on torstaista perjantaihin 16.-17.5.2019.

Tervetuloa seminaariin myös ensi vuonna!  

5. Farmasialiitto järjestää luottamusmiehille webinaarin apteekkierän jaosta 11.9.  

Apta ja Farmasialiitto sopivat työehtosopimusneuvotteluissa, että Farmasialiitto järjestää luottamusmiehilleen webinaarin apteekkierän jaosta. Webinaari järjestetään 11.9. klo 13-13.45. Luottamusmies voi osallistua koulutukseen ansiota vähentämättä. 

6. Varhainen tuki ja työhön paluun tukeminen 

Pitkittyvien sairauspoissaolojen suurin ongelma liittyy työelämästä syrjäytymisen vaaraan. Useimmiten kuitenkin kyse on tilanteista, joissa työntekijällä on työkykyä ainakin osittain jäljellä. Työkyvyttömyyden arviointi edellyttää tällöin sairauden hyvää hoitoa, kuntoutusta, työkokeiluja ja uudelleen koulutuksen harkintaa. Harva sairaus johtaa nopeasti suoraan työkyvyttömyyseläkkeeseen.  

Tavallisimmat työkyvyn tuen keinot on kuitenkin hyvä hallita pienilläkin työpaikoilla. 

Oikea-aikaisen työhön paluun hetken määrittämisen tekee työterveyshuolto. Työterveyshuolto seuraa sairauden takia poissa olevan työntekijän toipumista. Työterveyshuollon tulee seurata pitkään poissaolevaa silloinkin, kun hoito järjestetään muualla. 

Tämän lisäksi myös esimiehen tulee pitää yhteyttä poissa olevaan ja tukea työhön paluuta, kun sen aika tulee. Yhteydenpidon tiheys vaihtelee sairauden pituuden mukaan, mutta nyrkkisääntönä voitaisiin pitää sitä, että työntekijään ollaan yhteydessä vähintään kuukausittain ja yhteydenpitoa tiivistetään, kun toipuminen edistyy. 

Onnistunutta ja oikea-aikaista työhön paluuta edesauttaa pitkän poissaolo jälkeen työterveysneuvottelu, jossa sovitaan työhön paluun tukikeinoista. Kaikki neuvotteluun osallistuvat ovat vaitiolovelvollisia neuvotteluissa esiin tulleista sairauteen liittyvistä seikoista. 

Työhön paluun tukemiseksi on erilaisia tukimuotoja: osasairauspäiväraha ja työkokeilu (toteutetaan eläkevakuuttajan tuella). Työtehtäviä voidaan aina muokata myös työntekijän ja työnantajan keskinäisellä sopimuksella. 

Apteekkien Eläkekassa tarjoaa näihin tilanteisiin apua ja tukea työkykykoordinaattorin avulla. 

7. Työkykykoordinaattori apunasi työkykyä, varhaista tukea ja kuntoutusta koskevissa asioissa 

Työkykykoordinaattori on työelämän ja palvelujärjestelmän asiantuntija, joka auttaa ja ohjaa apteekkareita, apteekin esimiehiä ja työntekijöitä työssä jatkamista ja työkykyä tukevassa toiminnassa. Työkykykoordinaattori tarjoaa varhaisen vaiheen tukea ja neuvontaa työssä selviytymiseen liittyvissä ongelmissa.  

Palvelu on tarkoitettu Apteekkien eläkekassan asiakkaille ja on maksutonta. 

Palvelun tavoitteena on tarjota neutraalia, luottamuksellista tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Työkykykoordinaattori auttaa löytämään oikeita ratkaisuja ja ohjaa oikeille poluille.  

Työkykykoordinaattori Hanna Pratsch ohjaa ja neuvoo osasairauspäivärahan ja työkokeilun toteutuksessa sekä antaa myös Kelan kuntoutuksesta ja ammatillisesta kuntoutuksesta. 

Ota rohkeasti yhteyttä! 

Työkykykoordinaattori Hanna Pratsch 
Yhteystiedot: tyokykykoordinaattori(at)aekassa.fi / 050 313 7226
Tavoitettavissa: ti-to klo 16.30-18 ja pe klo 8-9 

Kuva: Sami Kulju

8. Apta kouluttaa syksyllä poissaoloista ja palkanlaskennasta sekä työajoista ja työehtosopimusten työaikajärjestelmän hyödyntämisestä  

Järjestämme seuraavat koulutukset syksyllä:

  • Poissaolot ja palkanlaskenta tiivistetysti
    pe 28.9.2018, Oulu klo 9.30-16.30 Sokos Hotel Arinan kokoustilat (Kauppakeskus Valkea, Isokatu 25) 
  • Työaikapäivä
    ke 31.10.2018 kello 10.15 – 16.30, Taitotalon kongressikeskus, Helsinki (Valimotie 8)

Lue lisää ja ilmoittaudu täältä.  

9. Tutustu työelämään ja tienaa -palautekyselyn linkit 

Mikäli apteekissanne on koululaisia kesäharjoittelijoita, muistattehan että heidän harjoittelujaksoaan koskevan palautekyselyn linkit löytyvät täältä ja verkkosivuiltamme Ajankohtaista -osiosta.