9.3.2018

Jäsentiedote 4/2018

1. Apteekin työntekijöille hyväksytty uusi työehtosopimus
2. Tutustu työelämään ja tienaa -sopimuksesta saavutettu neuvottelutulos Pamin kanssa
3. Työsuhdepäivä järjestetään Tampereella perjantaina 20.4. – varaa paikkasi pian!
4. Henkilöstöjohdon päivien ilmoittautuminen on avoinna 23.4. saakka – olethan jo ilmoittautunut
5. Aptan jäsenneuvonta on suljettu maanantaina 19.3.

1. Apteekin työntekijöille hyväksytty uusi työehtosopimus

Neuvotteluratkaisu apteekin työntekijöiden työehtosopimus hyväksyttiin liittojen hallinnoissa tiistaina 6.3.2018. Työehtosopimus sisältää palkkaratkaisun, jossa palkkoja korotetaan sopimuskauden eli 26 kuukauden aikana yhteensä 3,5 prosenttia.

Työehtosopimus on tehty ajanjaksolle 1.2.2018−31.3.2020.

Sopimus vastaa korotusten osalta ja kustannusvaikutukseltaan yleistä linjaa, ja se sisältää myös joitakin tekstimuutoksia, kuten:

  • koeajan pidentämisen kuukaudella, kutakin koeaikaan sisältyvää 30 kalenteripäivää kestävää työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoa kohden
  • 120-tunnin työaikajärjestelmän poistamisen, niin että siinä olevat säilyvät järjestelmän piirissä ellei työntekijän kanssa toisin sovita.
  • mahdollisuuden sopia työaikalisien maksamisesta kuukausikorvauksena
  • kuuden isyysvapaapäivän palkan
  • jo ilmoitetun lomautukseen siirtämisen mahdollisuus paikallisesti sopien, ilman uutta lomautusilmoitusaikaa
  • osakuukauden palkkamääräyksiin täsmennyksiä koskien tilanteita, joissa työaika ja palkka ovat lomanmääräytymisvuoden aikana muuttuneet
  • korvaavaa työtä koskevia määräyksiä sekä työhyvinvoinnin edistämiseen liittyviä suosituksia

Tekstimuutosten yhteydessä on sovittu myös joidenkin tes-kohtien selkeyttämisestä, ilman että niiden merkitys muuttuu.

Palkkoja korotetaan 1.5.2018 alkaen 1,8 %:n yleiskorotuksella ja 1.5.2019 alkaen 1,7 % yleiskorotuksella. Työntekijöiden työehtosopimuksen taulukkopalkkojen korotukset sopimuskauden alussa on painotettu kokeneempien työntekijöiden vuosiportaisiin. Toisena sopimusvuonna taulukkopalkkoja korotetaan 1,7%:n yleiskorotuksella.

Työaikalisiä korotetaan toisen sopimuskauden alusta 1.5.2019 lukien 1,7% yleiskorotuksella. Uudet tekstimuutokset ovat nähtävillä Apteekkien työnantajaliiton verkkosivuilla https://apta.fi/tes/ sekä Apteekkariliiton salkussa.

Palkankorotusohjeet lähetetään teille huhtikuun aikana. Uudet palkkataulukot ovat nähtävissä täältä.

Uusi työehtosopimus pyritään saamaan valmiiksi toukokuuhun mennessä ja se lähetetään apteekkeihin kahtena kappaleena. Lisäkappaleita voi tilata tarpeen mukaan.

2. Tutustu työelämään ja tienaa -sopimuksesta saavutettu neuvottelutulos Pamin kanssa

Tulevina kesinä 2018 ja 2019 on mahdollista taas palkata koululaisia kymmenenpäiväiseen Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun, mikäli liittojen hallinnot hyväksyvät neuvottelutuloksen.

Nuorelle maksettava palkka kahden viikon (10 työpäivän) harjoittelusta kesällä 2018 on 360 euroa ja kesällä 2019 365 euroa ja se sisältää lomakorvauksen.

Sopimuksen mukainen harjoittelujakso voidaan sijoittaa 1.6. – 31.8. väliselle ajalle. Koululaisen päivittäinen työaika voi olla enintään 6 tuntia. Työvuorojen tulee olla yhdenjaksoisia ja ne tulee sijoittaa maanantaista perjantaihin klo 8 ja 18 väliselle ajalle.

Harjoitteluohjelman tarkoitus on tukea peruskoululaisten, kymppiluokkalaisten ja lukiolaisten mahdollisuuksia tutustua työelämään. Harjoittelun päätteeksi koululaiselle varataan mahdollisuus palautekyselyyn vastaamiseen. Palautekyselyyn vastaamista toivotaan myös koululaista perehdyttäneeltä.

Suosittelemme käyttämään kesäharjoitteluohjelman mukaisissa työsuhteissa yhdessä PAMin kanssa laatimaamme sopimuspohjaa. Sopimus liitteineen löytyy täältä.

Koululaisia voi tietenkin palkata myös pidempiaikaiseen kesätyöhön, mutta tällöin palkka määräytyy työehtosopimuksen koululaispalkkaa koskevien määräysten mukaisesti. Työehtosopimuksen 10 §:n 4 kohdan mukaisesti koululaispalkka on 70 % II palkkaryhmän 1. vuoden palkasta.

3. Työsuhdepäivä järjestetään Tampereella perjantaina 20.4. – varaa paikkasi pian!

Koulutuksessa käydään läpi työsuhteen alkamista ja päättämistä koskevien asioiden lisäksi, uudet, molempien työehtosopimusten muuttuneet määräykset eli tekstimuutokset.

Kerromme vinkkejä työsopimuksen laatimiseen, kertaamme uudet koeaikamääräykset, niiden merkityksen, sekä millä edellytyksin työsuhteen voi päättää joko henkilöstä johtuvista syistä tai taloudellisista syistä. Keskitymme nimenomaan niihin pulmallisiin tilanteisiin, joita jokainen työnantaja voi joutua kohtaamaan.

Koulutus järjestetään Tampereen Torni hotellissa perjantaina 20.4. kello 10.15-16.30 (Sokos Hotel Torni, Ratapihankatu 43)

Koulutus on tarkoitettu apteekkareille ja apteekissa työsuhdeasioita hoitaville henkilöille.

Koulutuksen hinta on 340 € + alv 24 %, ei jäseniltä 440 € + alv 24 %. Hintaan sisältyy koulutusmateriaali, aamiainen, lounas ja päiväkahvi.

Tervetuloa!

Ilmoittaudu koulutukseen

4. Henkilöstöjohdon päivien ilmoittautuminen on avoinna 23.4. saakka – olethan jo ilmoittautunut

Jälleen kerran teillä on mahdollisuus osallistua apteekeille suunnattuun omaan seminaariin, jossa tällä kertaa kuullaan mm. liiketoimintakehityksen ammattilaista Petri Rajaniemeä, joka avaa uusia näkökulmia toimintaympäristön ja työelämän muutoksiin sekä kasvuun. Seminaarissa kuulet myös apteekkien tämän hetken tärkeimmistä edunvalvontateemoista sekä usein kysyttyjä, työsuhteisiin ja työsuhteen elinkaareen liittyviä työnantajalle tärkeitä asioita.

Seminaari järjestään torstaista perjantaihin 17.-18.5.2018 Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa, joka sijaitsee Kirkkonummen rauhallisessa merenrantamiljöössä.

Tarkempaan ohjelmaan voit tutustua tästä.

Voit ilmoittautua seminaariin suoraan tästä linkistä.

5. Aptan jäsenneuvonta on suljettu maanantaina 19.3.

Olemme työhyvinvointipäivillä maanantaina 19.3. Tänä aikana jäsenneuvontamme on suljettu. Kiireellisissä asioissa voit laittaa sähköpostia, ja vastaamme niin pian kuin mahdollista.