5.1.2016

Jäsentiedote 1/2016

1. Apteekkien Henkilöstöjohdon päivien ohjelma on julkaistu – varaa paikkasi jo nyt
2. Koulutuspaikat ja päivämäärät syksyn koulutuksiin ovat tarkentuneet
3. Ajankohtaista työmarkkinoilla – paikallisen sopimisen työryhmä on aloittanut toimintansa

1. Apteekkien Henkilöstöjohdon päivien ohjelma on julkaistu – varaa paikkasi jo nyt  

Henkilöstöjohdon Päivät 2016 Haikon kartanossa to-pe 19.–20.5.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan henkilöstöjohdolle tärkeistä asioista asiantuntijoiden johdolla!

Kaksipäiväisessä seminaarissa käsitellään tuttuun tapaan erilaisia teemoja. Tänä vuonna puhutaan mm. ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta ja siitä mihin paikallista sopimista tarvitaan ja mitä sillä tarkoitetaan.

Seminaarissa käsitellään myös paljon arjen työjohtamiseen ja esimiestyöhön liittyviä haasteita. Kuulet mm.

  • Työyhteisökouluttajan vinkit muutosjohtamiseen esim. apteekkarinvaihdostilanteissa sekä miten motivoit henkilöstöä unohtamatta kuitenkaan omaa jaksamista johtajana.
  • Kuulet myös asiantuntijalääkärin näkökulman siihen miten työterveyshuolto voi toimia kilpailukyvyn edistäjänä.
  • Lisäksi kuulemme miten esimies voi toimia työpaikalla ilmenevissä hankalissa tilanteissa ja miten näitä ristiriita tilanteita voidaan ratkoa.
  • Käsittelemme myös työsuhteen päättämistilanteita ja sitä, miten teet työsopimuskirjaukset oikein.
  • Seminaarissa esitellään myös yhteenveto Työhyvinvointia johtamalla – kiertueesta ja kerrotaan työhyvinvoinnin kehittämisen jatkosuunnitelmat.

Tilaisuus tarjoaa hyvät mahdollisuudet kollegojen tapaamiseen ja keskinäiseen kanssakäymiseen. Seminaari on tarkoitettu apteekkareille ja apteekeissa työnjohtajina toimiville proviisoreille.

Henkilöstöjohdon Päivät 2016 – seminaarin tarkempi ohjelma löytyy tästä.

Ilmoittaudu mukaan heti ja viimeistään 5.5.2016 mennessä!

Voit ilmoittautua seminaariin suoraan tästä tai verkkosivujen kautta https://apta.fi/koulutukset/.

HINTA

Koulutuspäivien hinta on 730 € + alv 24 % / henkilö 2-hengen huoneessa kuljetuksineen ja 690 € +alv 24 % ilman kuljetusta. Yhden hengen hytin huoneen lisämaksu on 50 € + alv 24 %. Seminaariin osallistumattoman seuralaisen matka maksaa 350 € + alv 24 % €.

Osallistuja voi valita osallistuuko yhteiskuljetukseen Helsingistä Haikon kartanoon ja takaisin. Hinta sisältää kokouslounaat, aamiaisen perjantaina sekä á la carte – illallisen ruokajuomineen sekä koulutukseen osallistujille kokouskahvit ja koulutusmateriaalin.

2. Koulutuspaikat ja päivämäärät syksyn koulutuksiin 2016 ovat tarkentuneet

Apteekkarin työoikeudelliset haasteet oikeustapausten valossa ja apteekkarin eläkeasiat

Ti 20.9.2016, klo 10.00–16.30, Radisson Blu Royal Hotel, Helsinki (Runeberginkatu 2). 

Koulutuksessa käydään läpi työnantajan työnjohto-oikeuden merkitystä oikeuskäytännön valossa. Katsomme mitä seurauksia ja vaikutuksia ristiriidoista on seurannut työnantajan ja työntekijän asemaan. Mietimme yhdessä millaista johtamista nykyään vaaditaan ja mitä tasapuolisenkohtelun vaatimus ja yhdenvertaisuus merkitsee arjessa. Etsimme vastauksia erilaisiin työpaikalla esiintyviin haasteisiin. Kerromme myös millaisia pelisääntöjä apteekissa olisi hyvä olla pulmatilanteiden varalle. Koulutus on tarkoitettu apteekkareille ja apteekeissa esimiehinä toimiville henkilöille.

Iltapäivällä koulutuksessa käsitellään apteekkarien eläkeasioista ja sitä, mitä tulee eteen työnantajana työntekijöiden eläkkeiden osalta.

Hinta

330 € + alv 24 %, ei jäseniltä 430 € + alv 24 %. Hintaan sisältyy koulutusmateriaali, aamukahvi, lounas ja päiväkahvi.

Kouluttajina ovat Aptan asiantuntijat sekä Apteekkien eläkekassan eläkepäällikkö Sirpa Moilanen.

Voit ilmoittautua kokoukseen tästä.

Ongelmia ratkova esimies

Pe 7.10.2016, klo 10.00–16.30, Break Sokos Hotel Eden, Oulu (Holstinsalmentie 29)

Koulutuksessa osallistujat saavat yksinkertaisia ja käytännönläheisiä työkaluja esimiestyön arjen ongelmiin. Koulutuksessa käydään läpi myös työnantajan työnjohto-oikeuden merkitystä. Koulutuksessa käsitellään työpaikalla syntyneitä riitatilanteita ja etsimme vastauksia erilaisiin työpaikalla esiintyviin haasteisiin. Koulutuksessa käydään asioita läpi erilaisin esimerkein ja tuoreiden oikeustapauksien avulla.

Käsittelemme esim. työpaikkakiusaamista, sairauspoissaoloja, alkoholiongelmia jne. Keskustelemme siitä mistä työpaikan ongelmatilanteet syntyvät ja kuinka esimies voisi vaikuttaa niihin ennaltaehkäisevästi.

Koulutus järjestetään Pohjoisen apteekkariyhdistyksen syyskokousta edeltävänä päivänä.

Hinta

330 € + alv 24 %, ei jäseniltä 430 € + alv 24 %. Hintaan sisältyy koulutusmateriaali, aamukahvi, lounas ja päiväkahvi.

Kouluttajina ovat Aptan asiantuntijat.

Ilmoittaudu viimeistään 26.8.2016 mennessä! Voit ilmoittautua koulutukseen suoraan tästä.

Apteekkien palkanlaskentapäivä

To 27.10.2016, kello 10.00- 16.30 Scandic Lahti (Vesijärvenkatu 1), Lahti  

Koulutuksessa käymme läpi palkan määräytymiseen ja laskemiseen liittyviä keskeisiä asioita. Kertaamme esimerkkien avulla työehtosopimusten lisä- ja ylityölaskennan sekä erilaisten poissaolotilanteiden vaikutuksen palkan maksamiseen (esim. sairaus, tilapäiset poissaolot). Koulutuksessa käydään läpi myös erilaisia palkankorotustilanteita sekä lomapalkanlaskentaa. Koulutus on tarkoitettu apteekkareille ja apteekissa palkka-asioita hoitaville henkilöille.

Hinta

330 € + alv 24 %, ei jäseniltä 430 € + alv 24 %. Hintaan sisältyy koulutusmateriaali, aamiainen, lounas ja päiväkahvi.

Kouluttajina ovat Aptan asiantuntijat.

Ilmoittaudu koulutukseen tästä.

3. Ajankohtaista työmarkkinoilla – paikallisen sopimisen työryhmä on aloittanut toimintansa 

Paikalliselle sopimiselle ei ole yhtä yksiselitteistä määritelmää. Periaatteessa paikallisella sopimisella voidaan tarkoittaa kaikkea työpaikkatasolla tai yrityksissä tapahtuvaa sopimista.

Paikallinen sopiminen antaa työpaikan osapuolille mahdollisuuden poiketa yrityskohtaisella sopimuksella siitä, mitä laissa tai työehtosopimuksessa on määrätty. Kysymys voi olla esimerkiksi mahdollisuudesta sopia työpaikalla joustavista työaikajärjestelyistä työehtosopimuksessa määritellyissä puitteissa.

Maan hallitus on asettanut kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan paikallista sopimista edistävää ja henkilöstön asemaa vahvistavaa lainsäädäntöä. Työryhmän toimeksiannon ytimessä on valmistella yhteisesti hyväksyttävät pelisäännöt paikallisen sopimisen salliviksi määräyksiksi työajoista ja palkoista. Työryhmän odotetaan valmistelevan myös henkilöstön asemaa vahvistavia toimia liittyen yrityksen päätöksenteossa sekä huolehtivan siitä, että työpaikkatasoisen sopimisen tasapainoiset edellytykset turvataan.

Työryhmän tulee laatia ehdotuksensa 15.3.2016 mennessä. Sen jälkeen lakiluonnos lähtee lausunnoille. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa 2016. Lakien on tarkoitus tulla voimaan syyskuussa 2016 ja työryhmää johtaa työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Pekka Timonen.

Apteekkialan työehtosopimuksissa paikallinen sopiminen on jo mahdollistettu monissa eri tilanteissa. Apteekeissa voidaan sopia mm. viikoittaisen vapaa-ajan siirtämisestä edelliselle tai seuraavalle viikolle, muusta työaikajärjestelmästä kuin 115 /120 tunnista, sunnuntaikorvausten vapaaksi vaihdosta jne. Tulevan kevään ja kesän aikana selviää se, lisääntyvätkö paikallisen sopimisen mahdollisuudet edelleen lainsäädännön kautta.