17.2.2025

Muiden alojen lakot voivat vaikuttaa työntekoon apteekissa

Työmarkkinoilla eletään tällä hetkellä monella alalla ns. sopimuksettomassa tilassa, mikä tarkoittaa sitä, että työrauhahäiriöt saattavat olla mahdollisia. Muiden alojen lakot saattavat välillisesti vaikuttaa myös apteekissa tehtävään työhön. Tällaisena aikana työntekijäyhdistykset voivat toimeenpanna työtaistelutoimia, jotka ovat lähtökohtaisesti laillisia. Työntekijäyhdistys voi ilmoittaa tukevansa toisen työntekijäyhdistyksen toimeenpanemaa työtaistelua mm. työnseisauksella (myötätuntotyötaistelu). Työntekijäyhdistykset ovat kuitenkin velvoitettuja antamaan tällaisesta myötätuntotyötaistelusta ns. ennakkoilmoituksen kohteena olevalle työnantajalle ja työehtosopimuksen osapuolelle sekä valtakunnansovittelijan toimistoon viimeistään seitsemän päivää ennen sen aloittamista.

Olemme koonneet tähän muutamia kysymyksiä sen varalta, että jonkin muun alan lakko vaikeuttaisi työtä apteekissa.

Jos töihin jäävä työntekijä ei voi suorittaa työtehtäviään työtaisteluun osallistuvien työntekijöiden poissaolon vuoksi, onko työnantajalla tässä tilanteessa palkanmaksuvelvollisuus?

Kun työnteon estymisen työsopimuksen osapuolista riippumattomana syynä on toisten työntekijöiden työtaistelutoimenpide, jolla ei ole riippuvuussuhdetta kyseisen työntekijän työehtoihin tai työoloihin (esim. lakko, myötätuntotyötaistelu, poliittinen työtaistelu), palkka maksetaan korkeintaan seitsemän päivän ajalta.

Työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa myöskään jo julkaistuja työvuoroja. Työvuoroluetteloa saadaan muuttaa vain, jos työntekijä siihen suostuu tai töiden järjestelyihin liittyvästä painavasta syystä. Lain perusteluissa ja oikeuskirjallisuudessa painavana syynä on mainittu esimerkiksi ennalta arvaamattomat poissaolot eli mm. yllättävät sairauspoissaolot. Lain esitöissä tai oikeuskäytännössä ei ole ratkaistu sitä, voiko lakko olla töiden järjestelyihin liittyvä painava syy, näin ollen työtaistelua ei ainakaan pääsääntöisesti hyväksyttäisi painavaksi syyksi. Tarkoituksenmukaisinta lienee keskustella työvuoroluettelon muuttamisesta tarvittaessa niiden työntekijöiden kanssa, joita muutos voi koskea ja kysyä työntekijän suostumusta työvuoroluettelon muuttamiseksi.

Työntekijä ilmoittaa, ettei pääse töihin julkisen liikenteen häiriöiden vuoksi. Voiko tästä antaa sanktioita työntekijälle? Onko työnantajalla palkanmaksuvelvollisuutta? 

Työntekijältä voi pyytää kirjallisen selvityksen siitä, miksi hän ei pääse töihin.

Jos työmatka ei ole kohtuudella järjestettävissä esim. siksi, ettei julkinen liikenne ole toiminnassa eikä työntekijällä ole käytettävissä esim. omaa autoa, polkupyörää tai kimppakyytimahdollisuutta, poissaolo on sallittua. Palkanmaksuvelvollisuutta ei kuitenkaan ole. 

Osapuolet voivat myös sopia, että työntekijä ottaa kyseiselle päivälle vuosilomapäivän, lomarahan vaihtovapaan tai työaikapankkivapaan. Tätä ei voi kuitenkaan määrätä yksipuolisesti. 

Onko työnantajalla velvollisuus korvata kodin ja työpaikan välisiä matkakustannuksia, jos julkisen liikenteen toiminnassa on häiriöitä? 

Ei ole, työntekijä vastaa kustannuksista itse. 

Onko poissaolo muiden alojen lakon vuoksi työssäolon veroista aikaa vuosiloman kertymisen kannalta? Entä kertyykö tältä ajalta laskennallista palkkaa? 

Kyseinen poissaolo ei ole työssäolon veroista aikaa, eikä siltä kerry laskennallista palkkaa.