11.1.2013

Jäsentiedote 1/2013

1. Isyysvapaa piteni 1.1.2013
2. Apteekkialan opas työpaikan poissaolotilanteisiin
3. Työmarkkinaseminaari 15.-17. toukokuuta
4. Kevään vuosilomakoulutukset
5. Matkakustannusten korvaukset 2013

1. Isyysvapaa piteni 1.1.2013

Isällä on 1.1.2013 lähtien oikeus 54 arkipäivän (n. 9 viikkoa) isyysvapaaseen. Isyysvapaa koskee niitä perheitä, joissa äitiysraha tai adoptioperheissä vanhempainraha on alkanut 1.1.2013 jälkeen. Isyysvapaan ajalta Kela maksaa ansioihin perustuvaa isyysrahaa. Uusi pidennetty isyysvapaa ei lyhennä äitiys- ja vanhempainvapaakautta. Tämä säädös korvaa aikaisemman 18 arkipäivän pituisen isyysvapaan sekä isäkuukauden.

Isyysvapaata voidaan pitää enintään 18 arkipäivää samanaikaisesti äidin ollessa äitiys- tai vanhempainvapaalla. Nämä päivät voidaan jakaa enintään neljään jaksoon. Loput 36 päivää voidaan jakaa enintään kahteen jaksoon.

Isä saa pitää koko 54 arkipäivän isyysvapaansa myös kokonaan vanhempainvapaan jälkeen eri aikaan kuin äiti. Isyysvapaa voidaan pitää heti vanhempainrahakauden jatkoksi tai se voidaan siirtää myöhemmin pidettäväksi. Koko isyysvapaa tulee käyttää ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta. Isyysvapaa on lapsikohtainen siten, että uuden lapsen syntyminen perheeseen ei lakkauta isän oikeutta isyysrahaan edellisen lapsen perusteella.

Isän oikeus 54 arkipäivän isyysvapaaseen tarkoittaa käytännössä kahden viikon pidennystä vanhempainrahakauteen, kun isän pitempi vapaa ei enää edellytä 12 vanhempainrahapäivän säästämistä isälle.

Äitiys-, vanhempain-, ja isyysvapaan lapsikohtainen enimmäispituus on siten 317 arkipäivää, jos isyysvapaata ei pidetä samanaikaisesti äidin ollessa äitiys- tai vanhempainvapaalla. Uudistuksen mukaisia äitiys- ja vanhempainrahakauden ulkopuolella pidettäviä isyysrahapäiviä voi pitää aikaisintaan vuoden 2013 lokakuun lopulta alkaen.

2. Apteekkialan opas työpaikan poissaolotilanteisiin

Olemme julkaisseet kokonaan uuden apteekkialan oppaan, joka käsittelee keskeisimpiä työntekijän poissaoloa koskevia määräyksiä. Se sisältää myös käytännön esimerkkejä ja ohjeita erilaisiin poissaolotilanteisiin. Opas on saatavilla verkkosivuiltamme apta.fi/oppaat. Otamme mielellämme vastaan opasta koskevia kehitys- ja täsmennysehdotuksia. Lähetämme jäsenille oppaan painetun version kevään kuluessa.

3. Työmarkkinaseminaari 15.- 17. toukokuuta

Apteekkien työmarkkinaseminaari järjestetään keväällä 15.-17.5.2013 laivaristeilynä Tukholmaan. Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia asioita työmarkkinoiden ja elinkeinopolitiikan saralta. Ohjelma lähetään helmikuussa.

4. Kevään vuosilomakoulutukset

To 7.3.2013 Helsinki, Taitotalon kongressikeskus, Valimotie 8 (Pitäjänmäki), klo 9.30 – 16.00.

To 21.3.2013 Kuopio, Hotelli Scandic, Satamakatu 1, klo 9.30 – 16.00.

Päivän tavoitteena on, että kurssin jälkeen osallistujalla on kokonaiskuva vuosiloman ansaitsemisen, antamisen sekä lomapalkan laskemisen ja lomaltapaluurahan kannalta keskeisistä asioista. Käymme läpi aiheeseen liittyvät lain ja työehtosopimuksen määräykset. Koulutus on tarkoitettu apteekkareille ja apteekeissa vuosiloma- ja palkanlaskenta-asioita hoitaville henkilöille.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Helsinkiin tästä ja Kuopioon tästä.

5. Matkakustannusten korvaukset 2013

Verohallitus on vahvistanut verovapaat matkakustannusten korvaukset vuodelle 2013. Kotimaan kokopäiväraha on 38 euroa ja osapäiväraha 17 euroa. Korvaus oman auton käytöstä on 45 senttiä kilometreiltä ja lisähenkilön kuljetus 3 senttiä kilometriltä.

Verovapaat kustannusten korvaukset 2013

Tarkemmat tiedot löytyvät verohallinnon verkkosivuilta vero.fi.