11.10.2024

Jouluaaton vaikutus työaikaan vuonna 2025

Työsuhdeneuvontaamme on tullut muutamia kysymyksiä koskien työvuorosuunnittelua vuodenvaihteen juhlapyhien ympärillä. Tänä vuonna jouluaatto ei lyhennä työaikaa, koska työehtosopimusten mukaan jouluaatosta tai tapaninpäivästä ainoastaan toinen lyhentää työaikaa, jos molemmat sijoittuvat kalenterissa välille ma-pe. Käytännössä enintään 2 joulunpyhistä (jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä) lyhentävät työaikaa vuodesta riippumatta. Yksi arkipyhä lyhentää työaikaa kokoaikaisella 7 tuntia 30 minuuttia.

Jouluaatto katsotaan toisin sanoen työvuorosuunnittelussa työpäiväksi.  Koska apteekit ovat useimmiten kiinni jouluaattona tai apteekin aukiolo tuolloin voi olla poikkeuksellisen lyhyt, niin tämä saattaa aiheuttaa haasteita työvuorosuunnittelussa. Tässä kohtaa on hyvä huomioida myös se, että jouluaattoa ei voida merkitä vuosilomapäiväksi.

Tässä tilanteessa kannattaa muistaa, että työehtosopimusten perusteella työnantaja voi väliaikaisesti muuttaa työaikajakson/periodin pituutta. Jaksoa pidentämällä voi helpottaa työvuorojen, vapaiden ja arkipyhälyhennysten sijoittelua. Lisäksi tavoitetuntien ja suunniteltujen vuorojen yhteensovittamisessa voi mahdollisesti hyödyntää myös työaikapankkia, jos asiasta sovitaan työntekijän kanssa.

Tässä yksi esimerkki kokoaikaisen työntekijän jaksotyöajan tavoitetuntien laskemisesta joulun pyhien yhteydessä:

Esimerkki

Työntekijän työaika on 115 t/3vko ja työvuorot suunnitellaan jaksolle, jonka muodostavat viikot 50,51 ja 52 (9.12–29.12.). Mikä on tavoitetuntien määrä tässä jaksossa?

Normaalisti työntekijällä teetettäisiin 3 viikon jaksossa 115 tuntia. Tässä tapauksessa jaksolle osuu kaksi työaikaa lyhentävää arkipyhää (joulupäivä ke 25.12. ja tapaninpäivä to 26.12.). Tavoitetunnit ovat näin ollen 115 t – (2 x 7 t 30 min) /3vko = 100 t/3vko. Jouluaatto lasketaan normaaliksi työpäiväksi.

Kolmen viikon periodissa annetaan normaalitilanteessa 6 vapaapäivää. Nyt kun tähän periodiin osuu kaksi arkipyhää, periodilla annetaankin 8 vapaapäivää. Työpäiviä on 13. Mikäli näistä 13 työpäivästä yksi, eli jouluaatto, halutaan antaa myös vapaana näiden kuuden muun vapaapäivän sekä näiden kahden arkipyhävapaan lisäksi, on tämän yhden työpäivän tunnit (kokoaikaisella 7 tuntia 40 minuuttia) teetettävä näiden periodin 12 muun työpäivän aikana.

Muita ratkaisuvaihtoehtoja jouluaaton saamiseksi vapaaksi, voisi olla se, että työntekijä haluaa käyttää tähän vaikkapa työaikapankkituntejaan tai se, että työnantaja ottaa käyttöön vaikka 6 viikon periodin, jossa tuon yhden työpäivän tuntien ”sisään teettäminen” helpottuu.

Loppuvuoden ja vuodenvaihteen arkipyhistä on kerrottu kokonaisuudessaan aiemmassa jäsenkirjeessämme. Voit lukea sisällön tästä.